Τεχνικό γραφείο υδραυλικών εγκαταστάσεων

Παροχή Υδραυλικών Υπηρεσιών και Θερμικών Εγκαταστάσεων εντός και εκτός Νομού Αττικής
Άμεση και γρήγορη εξυπηρέτηση

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6944.578428
Έξυπνες λύσεις για Υδραυλικές Εγκαταστάσεις - Αυτονομία σε παλαιές πολυκατοικίες

Αυτονομία σε παλαιές πολυκατοικίες

Αυτονομία θέρμανσης - Θερμιδομετρητής σε σώμα καλοριφέρ

Στην Ελλάδα ένας μεγάλος αριθμός παλαιών πολυκατοικιών έχει κεντρική εγκατάσταση θέρμανσης, δηλαδή υπάρχει ένας κεντρικός λέβητας στη πολυκατοικία, ο οποίος τροφοδοτεί τα θερμαντικά σώματα του κάθε διαμερίσματος με ζεστό νερό. Η παροχή ζεστού νερού γίνεται ταυτόχρονα σε όλα τα διαμερίσματα μέσω του "δισωλήνιου συστήματος" γεγονός που προυποθέτει τη συνεννόηση όλων των ενοίκων για τις ώρες που θα λειτουργεί ο κεντρικός λέβητας και θα παρέχει το ζεστό νερό. Τα προβλήματα αυτού του παλαιού τύπου θερμικής εγκατάστασης έρχεται να καλύψει η αυτονομία θέρμανσης σε παλαιές πολυκατοικίες με ωρομετρητές ή θερμιδομετρητές. Από τις δύο αυτές μεθόδους η πλέον σύγχρονη και αξιόπιστη μέθοδος μέτρησης της πραγματικής κατανάλωσης κάθε διαμερίσματος είναι με θερμιδομετρητές. Η διαφορά των δύο μετρητών είναι ότι οι ωρομετρητές καταγράφουν τις ώρες που έχει το κάθε διαμέρισμα ανοιχτό το μετρητή και υπολογίζει στη συνέχεια προσεγγιστικά τη κατανάλωση, σε αντίθεση με τους θερμιδομετρητές που καταγράφουν ακριβώς τις θερμίδες που κατανάλωσε το κάθε διαμέρισμα ανεξαρτήτως των ωρών που είχε ανοιχτούς τους μετρητές. Παρακάτω αναλύουμε και τις δύο μεθόδους αυτονομίας αν και αυτή που σας προτείνει η εταιρεία μας είναι η αυτονομία με θερμιδομέτρηση.

Αυτονομία με ωρομέτρηση

Στην αυτονομία με ωρομέτρηση η χρέωση γίνεται με βάση τις ώρες που έχει ανοικτή τη θέρμανση κάθε διαμέρισμα. Η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος απαιτεί την τοποθέτηση ειδικών διακοπτών σε κάθε θερμαντικό σώμα οι οποίοι φέρουν ένα ηλεκτροθερμικό κινητήρα. Ο κινητήρας αυτός συνδέεται ασύρματα με ένα θερμοστάτη που είναι ρυθμισμένος σε μία επιθυμητή θερμοκρασία. Ο θερμοστάτης αυτός ελέγχει την θερμοκρασία του χώρου και όταν αυτή είναι μικρότερη από τη ρυθμισμένη ξεκινάει ο λέβητας για τη παροχή ζεστού νερού και αυξάνει και ο ωρομετρητής του διαμερίσματος που έδωσε την εντολή.

Αυτονομία με θερμιδομέτρηση

Αυτονομία θέρμανσης - Θερμιδομετρητής σε σώμα καλοριφέρ

Το σύστημα της θερμιδομέτρησης βασίζεται στις θερμίδες που έχει καταναλώσει το κάθε διαμέρισμα και αποτελεί το πιο σωστό τρόπο κατανομής δαπανών. Για την εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος απαιτείται η τοποθέτηση ειδικών συσκευών σε κάθε θερμαντικό σώμα οι οποίες ελέγχουν τη θερμοκρασία του χώρου και αν είναι μικρότερη από τη ρυθμισμένη ανοίγει ώστε να περάσει το ζεστό νερό στο σώμα. Με αυτό το τρόπο επιτυγχάνεται και η αυτονομία σε επίπεδο δωματίου σε κάθε διαμέρισμα. Ο κεντρικός λέβητας της πολυκατοικίας είναι σε συνεχή λειτουργία και κρατά ζεστό το νερό σύμφωνα με ένα ελεγκτή θέρμανσης που είναι τοποθετημένος.

Σε κάθε περίπτωση τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η αυτονομία θέρμανσης είναι:

  • Γρήγορη και εύκολη αφού δεν απαιτείται νέα εξολοκλήρου εγκαταστάση θέρμανσης αλλά μόνο η τοποθέτηση ειδικών συσκευών
  • Εξοικονόμηση χρήματος και ενέργειας αφού ο κάθε ένοικος πλέον έχει τον απόλυτο έλεγχο για το πόσο και πότε θα ανοίξει τη θέρμανση
  • Αυξάνεται η αντικειμενική αξία του διαμερίσματος

Για την εγκατάσταση αυτόνομίας θέρμανσης θα πρέπει να έρθουν σε συμφωνία όλοι οι ένοικοι μιας πολυκατοικίας.