Τεχνικό γραφείο υδραυλικών εγκαταστάσεων

Παροχή Υδραυλικών Υπηρεσιών και Θερμικών Εγκαταστάσεων εντός και εκτός Νομού Αττικής
Άμεση και γρήγορη εξυπηρέτηση

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6944.578428
Έξυπνες λύσεις για Υδραυλικές Εγκαταστάσεις - Ηλιακοί συλλέκτες με σωλήνες κενού

Ηλιακοί συλλέκτες με σωλήνες κενού

Έξυπνες λύσεις για Υδραυλικές Εγκαταστάσεις - Ηλιακοί συλλέκτες με σωλήνες κενού

Η εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών με σωλήνες κενού ξεκίνησε το 2005 από τη Κίνα και διεδόθει στην συνέχεια στην Ευρώπη. Σήμερα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι μέσα στα επόμενα χρόνια οι ηλιακοί συλλέκτες κενού θα αντικαταστήσουν πλήρως τους απλούς επίπεδους ηλιακούς συλλέκτες. Ένας συλλέκτης με σωλήνα κενού αποτελείται από δύο σωλήνες ομόκεντρες στις οποίες αφαιρείται ο μεταξύ τους αέρας για να μην χάνεται η θερμότητα λόγω μεταφοράς. Ο εξωτερικός σωλήνας ουσιαστικά απορροφά την ηλιακή ενέργεια και μεταφέρει τη θερμότητα στον εσωτερικό σωλήνα όπου κυκλοφορεί το νερό που θέλουμε να ζεστάνουμε. Το υλικό επικάλυψης του συλλέκτη είναι τέτοιο ώστε να προκαλεί μέγιστη απορρόφηση των ηλιακών ακτίνων και ελάχιστες απώλειες επανεκπομπής (2-3% απώλειες ακτινοβολίας).

Για τη σωστή εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος πρέπει πρώτα να γίνει σωστή μελέτη με βάση τον αριθμό των ατόμων και το χώρο. Κάθε 10άδα ηλιακών συλλεκτών κενού της εταιρείας Kingspan (Thermomax) 1m2 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση τουλάχιστον 100 λίτρων δοχείου νερού. Στη συνέχεια πρέπει να γίνει σωστή επιλογή και τοποθέτηση συλλεκτών. Η ιδανική επιλογή είναι η τοποθέτηση του συλλέκτη με νότιο προσανατολισμό και με κλίση 30-40 μοίρες. Υπάρχουν δύο τύποι συλλεκτών, οι Heat Pipe και οι άμεσης ροής. Οι Heat Pipe έχουν ειδικό σύστημα προστασίας από υπερθέρμανση ενώ διατίθεται σε σωλήνα στεγνού ή υγρού τύπου. Οι συλλέκτες άμεσης ροής προσφέρουν ευελιξία στον τρόπο τοποθέτησης. Ένα τυπικό ηλιακό σύστημα με συλλέκτες κενού αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:

  • ηλιακός συλλέκτης
  • δοχείου νερού
  • αντλιοστάσιο
  • ελεγκτής
  • δοχείο διαστολής

Η κατασκευή αυτή των ηλιακών συλλεκτών κενού τους δίνει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους απλούς συλλέκτες, συγκεκριμένα:

  • Τριπλάσια απόδοση σε σχέση με τους επίπεδους συλλέκτες.
  • Για την ίδια επιφάνεια συλλογής αποδίδουν έως και 4 φορές μεγαλύτερη ποσότητα ζεστού νερού χρήσης.
  • Παροχή ζεστού νερού ακόμα και σε μέρες με μικρή ηλιοφάνεια.
  • Οικονομία σε πετρέλαιο ή ρέυμα ή φυσικό αέριο έως και 95%
  • Εγκατάσταση σε ύψος μόλις 0,5 μέτρα από το δώμα με τη χρήση στηθαίου έτσι ώστε να μην επηρεάζεται η αισθητική του κτιρίου αλλά και να είναι μέσα στα νόμιμα πλαίσια για οικισμούς παραδοσιακούς.